Man hittar mycket bra musik som man glömt bort eller inte ens visste fanns genom olika musiktjänsters rekommendationer. Här tipsar jag om tre bra tjänster som jag själv använder dagligen.

 

iTunes Music Store
Jag är en trogen macanvändare sen 1995 och har sen introduktionen av svenska iTunes Music Store köpt mycket av min musik digitalt (numer inhandlas all musik digitalt). En trevlig bieffekt är att man får musikrekommendationer baserat på sina tidigare inköp och även ifall man aktiverat Genius. Allt som rekommenderas är inte bra eller relevant men det händer att man får riktigt bra tips. Så använder man iTunes som skivbutik eller musikspelare ska man definitivt slå igång Genius rekommendationerna i sina inställningar.

Här hittar du mer information om iTunes »

 

Spotify
Världens bästa ”internetradio” är också en bra guide för att hitta ny eller okänd musik. När man t ex gjort en sökning och valt någon av artisterna i sökresultatet så hittar man förslag på liknande artister i en lista till höger om artistinformationen. Jag har klickat mig fram till en massa bra musik den vägen.

Läs mer om Spotify »

 

Last.fm
En intressant musiktjänst som inte bara är en internetradio och musikcommunity utan även om man vill ”scrobblar” vilken musik som man lyssnar på. Det vill säga att information om vilken artist och låt man spelar sparas i last.fm-kontot. Sen kan man se statistik över vilka låtar och artister som man spelar mest. Statistiken presenteras prydligt i listor och staplar efter t ex de mest spelade artisterna denna månad.

Men det är inte själva loggningen av vad man lyssnar på som är intressant utan att man sen får rekommendationer utifrån sin musiksmak. Så desto fler låtar som man ”scrobblat” desto bättre och mer pricksäkra blir rekommendationerna. Helt klart den bästa tjänsten om man vill upptäcka ny musik. Last-fm fungerar tillsammans med både iTunes och Spotify och även flera andra musikspelare.

Läs mer om Last.fm »

 

Skriv gärna en kommentar…

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s