Sen jag hörde ”Tush” första gången har ZZ Top varit ett av mina absoluta favoritband. Deras stil har genomgått en hel del förändringar sedan det började. Från funkig blues till mer boogiebetonad bluesrock till poplisterock med synthbakgrunder mot dagens tyngre bluesrock. Men alltid har de haft den där ZZ-känslan.

Men det finns en skiva som enligt mig sticker ut bland alla andra är och det är ”El Loco” från 1981. Genomgående är det väldigt hög nivå på låtarna och Billy Gibbons och Dusty Hill visar att de inte bara är duktiga musiker utan även jäkligt bra sångare. Deras röster harmoniserar och kompleterar varandra klockrent. Sen är Billys gitarrspel så snyggt och smakfullt. Han visar upp helt andra sidor än man är van vid.

Hela produktionen har ett skimmer av flanger-effekt över sig vilket resulterar i att ljudbilden får ett flippat sväng och allt låter skönt spacigt.

Skivan både börjar och slutar med en ganska klassisk ZZ Top låt men däremellan händer det helt andra saker. En av de skummare låtarna är ”Heaven, Hell or Houston” där texten pratas genom en telefonlur över någon slags tv-serieaktig musik för att 01:17 övergå i ett coolt, funkigt jam. Knasigt, men jäkligt bra.

De klämmer med ”Leila” in en smekande countrydoftande ballad som även är en av skivans stora höjdpunkter. Den är så slick att vilket countryband som helst skulle önskat att de gjort den. Sen lägger Billy klockrena lapsteel-licks genom hela låten.

Älskar Billys mumlande svammel istället för riktig text i ”Ten Foot Pole”. Kan gissa att det är rätt många inklusive mig som försökt lista ut vad fan karln egentligen sjunger. Söker man på diverse låttextsidor så kan resultatet se ut så här:

Verse 1:
Tidify da, sinmah gough dah hep haing ding fum gogamamo.
Stry da fings thadd awondt oont do butt any il thang thad a wondt meeto.
Shees my nurirng my nu esit seten’ ra mind at a ros reshoo.
I don loo kadang doo my net loohah leten meen you.

chorus:
Hmm, I wouldn’t touch her with a ten foot pole.
I wouldn’t touch her with a ten foot pole.
You just don’t know what shape I’m in.

”El Loco” är en av världens bästa skivor att köra bil till (eller hur Mats ;-)). Den är så där cool att man bara vill fortsätta susa fram på motorvägen med solbrillor på näsan och stereon uppskruvad på hög volym.

Plattans bästa låtar är ”Pearl Necklace”, ”Ten Foot Pole”, ”Leila” och ”I Wanna Drive You Home”.

FAKTA

Artist:
ZZ Top

Titel:
El Loco

Låtlista:
Tube Snake Boogie
I Wanna Drive You Home
Ten Foot Pole
Leila
Don’t Tease Me
It’s So Hard
Pearl Necklace
Groovy Little Hippie Dad
Heaven, Hell or Houston
Party on the Patio

ZZ Top - El Loco

Utgivningsår:
1981

Musiker:
Billy Gibons – gitarr, sång
Dusty Hill – bas, sång
Frank Beard – trummor

Lyssna på Spotify

 

Skriv gärna en kommentar…

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s