Det var nog i början eller mitten av 80-talet jag första gången hörde talas om David Lindley. Han blev intervjuad i nån ungdomsblaska (troligtvis OKEJ) där de bland annat frågade om vilken hans favoritfilm var. Hans favoritfilm visade sig vara den obskyra b-skräckisen ”Basket Case” och om jag inte minns helt fel så berättade han att han älskade skräck- och splatterfilm. En snubbe som gillar skräck och splatter måste ju vara en cool och tuff kille som säkerligen spelar cool och tuff musik tänkte jag.

När jag nått år senare på en skivloppis kände igen David Lindley från bilden i tidningen på ett begagnat kassettband slog jag till. Men gissa om jag blev besviken när jag slog igång bandet hemma i pojkrummet. Det var ju varken cool eller tuff musik som strömmade ur högtalarna utan rätt mesig reggae-pop med mesig sång och helt odistade gitarrer. För en trångsynt hårdrockare som jag var på den tiden fanns bara W.A.S.P., Ozzy, Iron Maiden och KISS på världskartan. Den enda låten som jag gillade lite var klassikern ”Mercury Blues”.

Originalbandet blev i alla fall kvar och när jag långt senare hittade det och lyssnade med lite mindre trångsynta öron så har den vuxit till sig och blivit en guldklimp i min musiksamling.

”El Rayo-X” är en riktigt svängig reggae-, pop-, rockplatta med helt fantastiskt slidegitarrspel av herr Lindley. Skivan sprudlar av spelglädje och jag blir lika glad varje gång jag drar igång den.

Höjdpunkterna är ”Mercury Blues”, ”Ain’t No Way” och ”Your Old Lady” där den sistnämnda har ett grymt slidesolo.

David Lindley & El Rayo-X - El Rayo-XFAKTA 

Artist:
David Lindley

Titel:
El Rayo-X

Utgivningsår:
1981

Låtlista:
She Took Off My Romeos
Bye Bye Love
Mercury Blues
Quarter Of A Man
Ain’t No Way
Twist And Shout
El Rayo-X
Your Old Lady
Don’t Look Back
Petit Fleur
Tu-Ber-Cu-Lucas And The Sinus Blues
Pay The Man

Musiker:
David Lindley – sång, gitarr, slidegitarr, fiol, bas, bandurria, saz
Reggie McBride – bas, gitarr
Bob Glaub – bas, gitarr
Bill Payne – orgel, keyboard
William Payne – orgel
William D. ”Smitty” Smith – orgel, keyboard
Garth Hudson – horn, keyboard
Curt Bouterse – hackbräde
Ian Wallace – trummor
Jorge Calderón – sång
Ras Baboo – Slagverk, sång
Jackson Browne – sång

 

Skriv gärna en kommentar…

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s