Denna hårdrocksmetallhöst 2014 – som jag så fiffigt tidigare kallat den – inleddes i början av oktober med THE HAUNTED som besökte KB i Malmö. Fler liverapporter kommer inom kort här på SGM så jag säger som den gamle tv-räven Robert Aschberg – Häng med!

DEAD SOUL

Dead Soul, 4 oktober 2014 på Kulturbolaget i Malmö
Dead Soul var inga muntergökar direkt.

Till tonerna av DEAD SOUL hängs jackan in i garderoben, en Guinnes införskaffas i baren och placeringen blir i mitten med ett lagom avstånd till scenen. Det är ett mörkt, tungt och dystert ljudlandskap som man hamnat i. Inte riktigt min kopp med te musikmässigt men Anders Landelius sångröst har en tyng och pondus som tilltalar mig.

Tyvärr lyfter aldrig deras doomiga industriblues, de står mest och stampar på stället med undantag för sista låten som var lite mer varierad och up-tempo. Att det kändes segt har nog även att göra med att siktet för kvällen är inställt på betydligt aggressivare och snabbare tongångar.

THE HAUNTED

Styvt tjugo minuter efter att DEAD SOUL tystnat gör THE HAUNTED entré. Snabba ryck med andra ord. De äntrar scenen till tonerna av ”317”. Sen blir det åka av när de brakar rätt in i våldsamma och snabba ”Cutting Teeth”, en av de bästa låtarna från nya skivan ”Exit Wounds”, tätt följt av grymma ”99”.

The Haunted, 4 oktober 2014 på Kulturbolaget i Malmö
Marco Aro tar i från tårna.

Med ett nysläppt album i ryggen och med Marco Aro tillbaka bakom micken så känns det som om döds/thrash ikonerna är riktigt taggade och spelsugna. Att de har roligt där uppe på scenen behöver man knappast gissa sig till då Marco flera gånger i sitt mellansnack säger nått i stil med ”– Ni kan inte fatta hur jävla roligt vi tycker att det här är”.

Kvällens setlista är jäkligt blandad men främst ihopplockad från givna ”Exit Wounds” och ”The Haunted Made Me Do It”. Vilket är logiskt då Marco medverkat på bägge. Dock fick vi inte höra ett enda spår från ”Versus” och ”Unseen”. Vi får bland annat njuta av ”Hollow Ground”, ”D.O.A.”, ”Trespass”, ”Bury Your Dead” och den gamla stänkaren ”Undead” som värdigt extranummer.

Inget ont om Peter Dolving som är en grym scenpersonlighet och sångare men det känns rätt befriande att slippa hans smått pubertala och kvasipolitiska mellansnack. I stället får vi en i högform, strålande och glad Marco Aro som levererar både tyngre och aggressivare än Dolving.

THE HAUNTED visar att de fortfarande är cream of the crop i den hårdare skolan av metal och levererade en jäkligt rolig spelning full med energi och som satt kvar i kroppen flera dagar efteråt.

Marco Aro for president!

THE HAUNTED
Support: Dead Soul
Datum: 4 okt 2014
Plats: KB, Malmö

Skriv gärna en kommentar…

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s